Kácení máje

28.05.2011 13:00

Celý týden všichni s napětím sledovali předpověď počasí s přáním, aby v sobotu nepršelo. Bez deště vydržela obloha jen dopoledne, pak začalo poprchávat a s přestávkami to vydrželo až do večera... Ale ani takováhle drobnost nemohla pokazit největší obecní slavnost! Zvláště když bylo poměrně teplo.

Před polednem navíc přišlo ještě jedno překvapení: Český rozhlas Pardubice vysílal pozvánku na kácení máje a v neděli i pěknou reportáž z akce. Poslechněte si (2,9 MB)!

Ale vraťme se k sobotní třinácté hodině, kdy průvod dětí, Hlinečanky, mládenců i diváků vyrazil od kulturního domu na průvod oběma obcemi. Postupně vyzvedl celý tucet tanečnic. U každého domu byla zlomena malá májka a mládenec s děvčetem si zatančili. Průvod vyvrcholil u domu hlavní družičky, kde společně zatančilo všech dvanáct párů.

Po návratu na krásně upravené prostranství za kulturním domem mohl začít hlavní program.

Na úvod zatančily děti pásmo jednoduchých horáckých dětských tanců - Cibulenku, Paterku (Když jsem chodil do školy), Řezníky, Husičky a horácká kola.

Následovala veselá scénka v podání místních ochotníků. Přečtěte si scénář (pdf), na kterou plynule navázala Česká beseda v provedení mládeže. Tentokrát to byly krásně zatančené tři oddíly ze čtyřech...

A zbývalo už jen máj vydražit a skácet, což se letos stihlo proti loňsku výrazně rychleji.

Škoda jen, že diváky i účinkují z prostranství za kulturním domem rychle vyhnal sílící déšť.

Naštěstí si všichni mohli spravit náladu na večerní zábavě.

A tak můžeme nejenom zvolat: "Kácení máje 2011 se vydařilo! Ať žije Kácení máje 2013!"

Fotogalerie: Kácení máje