Roky 1930 až 1940

01.01.1930 00:00

V dalších letech po založení sboru v roce 1928 docházelo k přijímání nových členů a pořádání cvičení.

Hasiči sboru se aktivně účastnili a pořádali společenské akce. Byly to věnečky, dožínky, taneční zábavy a plesy v obou místních hostincích, dále organizovali zájezdy, sehrávali různá divadelní představení a na sokolských sletech předváděli tance se sekyrkami. Z pořádání některých těchto akcí vydělávali peníze a financovali tím materiálové vybavení sboru.

V roce 1930 byly pořízeny nové žebříky – posunovací jednoduché na střechu a jeden hákový v celkové ceně 714 Kč. Dále byly pořízeny lucerny ke stříkačce a trubka trubačova byla u pana Vídeňského vyměněna za jinou.

V roce 1937 bylo stále, i s podporou zemského úřadu ve výši 5 000 Kč, kterou nabízel, nemožné pořídit výkonnou stříkačku motorovou. Následujícího roku byl proto založen fond pro zakoupení motorové stříkačky.

V listopadu 1938 odkoupili hasiči za 500 Kč, na splátky, celého obnosu nemaje, od místní organizace Československé sociální demokracie, divadelní jeviště nacházející se v hostinci bratra Resslera, kde na Vánoce sehráli další divadelní představení.

Po požáru, který vypukl v naší obci v pondělí dne 14. října 1940 o půl druhé odpolední v usedlosti zakládajícího člena sboru Josefa Ronera a přenesl se na stavení bratra Jana Zdražila, požádal sbor o peněžitou podporu na zakoupení motorové stříkačky následující podniky pojišťovací a peněžní: První českou vzájemnou pojišťovnu, Hasičskou pojišťovnu, Rolnickou pojišťovnu, Občanskou záložnu v Hlinsku, Hospodářskou záložnu v Hlinsku a Lidovou záložnu v Hlinsku. Nakonec ale bylo využito žádosti sboru o subvenci u Zemské hasičské jednoty v Praze.

Na zbylé potřebné finanční prostředky bylo okamžitě uspořádáno další divadelní představení a pořádány taneční zábavy. Motorová stříkačka byla pořízena od firmy Smékal Slatiňany za 37 000 Kč.